Dijital Biz Dergisi | Özel Haber
Yerli ve Milli Teknolojiler için Paydaşlar Buluşuyor
Radisson Blu Hotel Şişli sponsorluğunda gerçekleşen etkinlikte bir araya gelen BİLİŞİM GRUBU; yerli ve milli teknolojileri, turizm ve gıda sektörlerinin teknolojik açıdan mevcut durum değerlendirmesini ve geliştirilmesi gereken yönlerini tartıştı.
BİLİŞİM GRUBU Başkanı Şenol Vatansever yaptığı açılış konuşmasında cari açığın kapatılmasında yüksek teknoloji üretiminin ve ihracatının önemini vurgulayarak “Bu noktada Bahçeşehir Üniversitesi, Bilişimciler, BİLİŞİM GRUBU ve Dijital Biz Dergisi iş birliği ile önemli bir inisiyatif başlattık. Dijital bazlı yerli ve milli teknoloji ürünlerinin belirlenmesi ve ilgili kurumlara sunulması, birbirini tamamlayan çözümler için firmaların ve kurumların birbirleriyle buluşması için üniversiteler ve STK’lar olarak taşın altına elimizi koyuyoruz. Ürünlerin küresel boyuta taşınması için gerekli ihtiyaçların analizi ve projelendirilmesi amacı ile çalıştaylar düzenleyeceğiz. İlgili çalıştaylara farklı ürün ve çözümler konusunda üniversitelerden uzman akademisyenlerin katılımını sağlayacağız” sözleriyle başvuruların Dijital Biz Dergisi web sitesinden yapılabileceğini belirtti.
Globalde daha güçlü olabilmenin anahtarının ortaya fikir koyup beraber çalışmaktan geçtiğini belirten Bahçeşehir Üniversitesi Ar-Ge ve İş Geliştirme Sorumlusu Ayşegül Ekin “Her zaman daha büyüğünü yapmaya çalışırken hiçbir şey yapamayabiliyoruz. Bu algıyı değiştirmeliyiz. Global ürünler de benzer şekilde başladılar. Ürünlerimize sahip çıkmamız ve geliştirmemiz kritik öneme sahip. Yapıcı geri bildirimlerle eksiklerini tespit etmemiz ve bu ürünleri daha güçlü hale getirecek projeler yapmamız gerekiyor. Bu organizasyonu Türkiye’nin her köşesine yayabilmemiz için desteklerinizi bekliyoruz. Yerli ve milli ürün geliştiren firmaları başvuru formuna yönlendirerek ülkemizin geleceği için bir adım da siz atın” dedi.
Yeni Nesil Otelcilik – Teknoloji ve Turizm
Günün ilk panelinde Dilek Holding Grup Bilgi İşlem Müdürü Süleyman Demir, Point Hotel Taksim Bilgi İşlem Müdürü Kerem Gün, Sheraton Grand İstanbul Ataşehir Bilgi Sistemleri Müdürü Emre Artkın “Yeni Nesil Otelcilik – Teknoloji ve Turizm” üzerine görüşlerini beyan ettiler.
Jolly Tur Bilgi Teknolojileri Direktörü Turgut Çilingir’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde internet ile birlikte turizm sektörüne olan bakış açısının değiştiğini vurgulayarak sözlerine başlayan Süleyman Demir “Acentalar kendilerini yenileyip farklı çözümler sunarak turizmde var olmaya devam ediyor. Sadece rezervasyon yapan klasik acentaların önemi giderek azaldı ve yenilikçi olmayanlar dijitalleşmeye yenik düştü. Turizm 4.0 rezervasyonu ile otele giriş yapan misafirler artık içeride yemek, içmek ve konaklamak sıradanlığının dışına çıkarak tecrübe etmek istediği Chromcast TV, interaktif projeksiyon, yüksek hızlı internet gibi son teknolojilerin peşinde koşuyor” değerlendirmelerinde bulundu.
Yabancı yazılımlardan yerli yazılımlara geçişin artışına dikkat çeken Kerem Gün “RFID ve beacon teknolojileri sayesinde müşteri taleplerine cevap verebilme süreleri kısaldı. Otele girişte bekleme süreleri tarih oluyor. Havayolu şirketleri ile yapılan anlaşmalar sonucunda, bavulun internet üzerinden takibini ve direkt olarak odaya gelmesi hizmetini hayata geçirdik. Sanal ve arttırılmış gerçeklik uygulamaları sayesinde toplantı salonlarına ve odalara gelmeden alanın deneyimlenebilmesini sağlayacağız” açıklamalarında bulundu.
Emre Artkın otelcilik sektörünün belki de dünyada en fazla kişisel verileri barındıran veri tabanlarına sahip olduğunu belirterek “Bizim gibi zincir otel gruplarının büyük data havuzları var. Bu bilgiler sayesinde misafirlere bir sonraki konaklamalarında nasıl davranılması gerektiği, doğum günleri, hangi tür yemeklerden hoşlandığı, hatta hangi yastık tipini sevdiği bile bilinebiliyor. Bu sayede dünyanın neresinde kalırsa kalsın kendisine özel konaklama deneyimini yaşayabiliyor” sözleriyle misafir memnuniyetinin önemine dikkat çekti.
Gıda Sektöründe Teknolojik İnovasyon Farklılaşması
Mall Report Genel Müdürü Fisun Dilek’in moderatörlüğünde gerçekleşen “Gıda Sektöründe Teknolojik İnovasyon Farklılaşması” paneline ise Baktat Gıda Bilgi Teknolojileri Müdürü Ulaş Cantepe, Kaya Çiftliği Sistem Yöneticisi Hakan Yılmaz, Mado – Yaşar Dondurma, Bilişim Sistemleri Yöneticisi Sinan Cebel, Tempix Türkiye Unicold Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Kurnaz katıldı.
Halkın sağlıklı ve kaliteli ürünler tüketmesini sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Serkan Kurnaz “Nihai tüketicinin ürünü tüketmeden önce geçmiş muhafaza şartlarını denetleyen akıllı soğuk zincir etiketleri teknolojisini sağlıyoruz. Gıda zehirlenmesinden kaynaklı giderleri düşürmeye çalışıyoruz” dedi.