Dijital Biz Dergisi | Özel Haber

IT Forum Turkey’de Günümüzün Dünyası ve Geleceğin Teknolojileri Konuşuldu

 

15 ülkeden üst düzey yönetici ve global firmaların katıldığı IT Forum Turkey etkinliğinde, Geleceğin Teknolojileri, Yapay Zekâ, Endüstri 4.0, Nesnelerin İnterneti ve 5G gibi konular ekseninde ‘Güvenli Bulut Alt Yapısı Oluşturma’, ‘Reklam Endüstrisinin Dijital Dönüşümü’, ‘Dijital Dönüşüm Dünyasında Bankaların Geleceği’, ‘Sanatta Teknolojinin Yükselişi’ gibi konular da ele alındı.

 

Sektörün lider firmalarının canlı demo ve sunumları ile katılımcılarına verimli bir ortam sunan IT Forum Turkey, aynı zamanda daha önce Türkiye’de örneği görülmemiş bir Networking Sistemini hayata geçirdi. “Matchmaking Servis” olarak adlandırılan sistem ile katılımcılar özel bir portal üzerinden birbirleriyle iletişime geçip, etkinlik gününde özel toplantı alanında bire bir görüşmeler gerçekleştirdi.

Dijital Biz Dergisi’nin de medya sponsorları arasında yer aldığı IT Forum Turkey; TeamViewer, AWS, Dell Technologies, Penta, Radore, Ericsson, Uptime Institute, Deloitte gibi sponsorlar, BİLİŞİM GRUBU ve Bilişimciler gibi STK’lar tarafından desteklendi. Etkinlik internet üzerinden de canlı yayınlandı.

Endüstri 4.0 Panelinde Türkiye’deki ve Dünyadaki Durum, Çözüm Önerileri ve Gelecek Tahminleri Aktarıldı

Endüstri 4.0 panelinde Dünyada ve Türkiye’de endüstri alanındaki gelişmeler değerlendirildi. Oturumun başkanlığını yapan BİLİŞİM GRUBU ve Bilişimciler Başkanı Şenol Vatansever, açılış konuşmasında Nesnelerin İnterneti, Robotlar, Yapay Zekâ, Makine Öğrenmesi gibi birçok teknolojinin Endüstri 4.0 ile doğrudan ilişkili olduğuna işaret ederek, “Tüm bu teknolojilerde STK’larımızın üyeleri çözüm sağlıyor durumda. Bu alanlarda çalışma gruplarımız da var. Günümüzde Endüstri 4.0’ın ötesinde artık Toplum 5.0 konuşuluyor. Hatta BİLİŞİM GRUBU olarak bizlerin ortaya koyduğu Gelecek 5.0 yaklaşımının daha fazla konuşulmasını istiyoruz” dedi. Sözlerine devam eden Vatansever, “Türkiye’nin ürettiği yüksek teknolojinin markalaşması ve ihracatına ağırlık verilmesi gerekiyor. Taze fikirlerin ve genç girişimciliğin önü açılmalı. Bu konuda atılmakta olan önemli adımlar da var. Ancak Girişimcilik ekosisteminin kaynaklara daha hızlı ve kolay ulaşabilmesi için devletin himayesinde özerk bir yapının kurulması gerekiyor” vurgusu yaptı.

Sektörün yakından bildiği isimler olan panelistler; Siemens Dijitalizasyon ve Endüstri 4.0 Pazarlama Yöneticisi Derya İren, İntel Genel Müdür Yardımcısı ve IOT Satış Direktörü Ediz Altun, Ericsson MEA Dijital Servisler Direktörü Altuğ Seven ve CBKSoft Ürün Takım Lideri Efe Çağlar değerlendirmelerde bulundu.

Derya İren, dijital dönüşümün ve değişimin artık şirketler için sadece verimlilik veya büyüme için değil, hayatta kalmak için bir gereklilik olduğunun altını çizerek, “2000 yılından bu yana artan bir hızla değişiyor iş dünyası ve Fortune 500’de yer alan şirketlerin yarısı artık bu listede değil. Dolayısıyla değişim kaçınılmaz. Siemens olarak 2000 yılından bu yana yapmış olduğumuz yatırımlar ve satın almış olduğumuz yazılım firmaları ile portföyümüzü genişleterek müşterilerimize bugüne kadar otomasyon alanında elde ettiğimiz tecrübeler ışığında, dijital dönüşümlerinde yön veriyoruz” dedi. Bizi nasıl bir gelecek bekliyor sorusuna ise her şeyin katlanarak arttığı ve hızın büyüklüğün algılayabildiğimizin çok üzerinde olduğu bir dönem olduğunu belirten İren, “VUCA dediğimiz belirsiz, karmaşık, muğlak, karışık bir çağ ve gelecek. Yani aslında bilinmezde hayatta kalmaya çalışıyoruz, bu sebeple veriler ve bunları değere çevirerek bu belirsiz ortamlarda doğru kararları alabilmek bu kadar önem kazanıyor. Diğer taraftan esneklik, değişebilme gücü, adapte olabilme yeteneği ön plana çıkıyor. Yapay zekâ ve makina öğrenmesi ile uzmanlıkların son bulacağı gelecekte yaşam boyu öğrenme prensibini benimsemiş, denemekten, hata yapmaktan korkmayan, merak eden, soru soran, araştıran ve disiplinler arası düşünebilen bireyler ancak başarılı olabilecek” şeklinde görüşlerini paylaştı.

Ediz Altun, Intel’in yeni stratejisini veri odaklı bir firma olarak yeniden şekillendirdiğini belirterek, “Bu kapsamda 4 kritik iş alanına odaklanmak istiyor: 5G, AR/VR, Otonom Sürüş ve IOT. IOT konusunda uçtan buluta ve veri merkezine kadar güçlü işlemcileriyle, partnerleri üzerinden şirketlerin dijital dönüşüm süreçlerine katkıda bulunuyor. Önümüzdeki dönemde ise, artan yapay zekâ ve görsel bilişim teknolojileriyle çok daha otonom bir dünyaya doğru Intel teknolojileriyle ilerleyeceğiz” açıklamalarında bulundu.