Dünyada Çığır Açan Türk Bilim İnsanlarına BİDER’den İş Birliği Çağrısı

 

Global Bilişim Derneği (BİDER) Başkanı Şenol Vatansever, hayatlarına yurt dışında devam eden Türklerin son dönemde bilim dünyasına damga vuran başarıları ile gurur duyduklarını ve onlarla iş birliği yapmaya açık olduklarını bildirdi.

 

“Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası” 2019-2020 yılı ödülleri, dünya çapında ses getiren ve diğer araştırmacılara ilham veren çalışmaları nedeniyle iki kadın bilim insanına düzenlenen online törenle takdim edildi.

Bu kapsamda, 2019 yılına ait ödül, “İktisadi, İdari, Sosyal, İnsani Bilimler ve Hukuk” alanlarında çığır açıcı çalışmalar gerçekleştiren Cornell Üniversitesi Ekonomi ve Toplum Çalışmaları Merkezi Direktörü ve Cornell Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Garip’in oldu.

Bu yılki ödülü ise “Fen, Mühendislik ve Tıp Bilimleri” alanında çalışmalar gerçekleştiren İsviçre’de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) Fotonik Doktora Okulu Direktörü ve Biyomühendislik Enstitüsü’nde Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Hatice Altuğ’a verildi.

BİDER Başkanı Şenol Vatansever, yurt dışındaki sivil toplum kuruluşları ve Türkler ile ortak çalışmalar ve iş birlikleri yapmak istediklerini belirtti.

Farklı ülkelerdeki Türkler ile iletişime geçtiklerini kaydeden Vatansever, “Birbirine benzer hikayeleri olanlar da var, birbirinden çok farklı hikayeleri olanlar da… Hepsinin orta noktaları vatan sevgisi ve vatan hasreti. Türkiye’de yetişmiş iş gücünün maalesef son yıllarda yoğun olarak yurt dışına yerleşmek üzere gittiğini görüyoruz. Beyin göçünün temelinde ağırlıklı olarak ekonomik sebepler var. Tersine beyin göçü olarak ifade edebileceğimiz, çalışmalarını yurt dışında sürdüren bilim insanlarının Türkiye’ye dönmelerini teşvik etmek amacıyla hayata geçirilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın tam destek verdiği ‘Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’ gibi çalışmalar yapılmasını önemli görüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Tersine beyin göçünün en iyi imkanların sağlanması durumunda bile sınırlı sayıda kalmasının doğal karşılanması gerektiğinin altını çizen Vatansever, şöyle devam etti:

“Beyin göçüne sebep olan ya da tersine beyin göçüne de sebep olan koşullar rutin bir hayat sürerken oluşmuyor. Yıkıcı etkilerle beraber adeta gemilerin yakılması ile tetikleniyor. Bu sebeple tersine beyin göçüne yönlendirebilecek kesin bir formül olduğunu düşünmüyorum. İllaki tersine beyin göçü olması da gerekmiyor. Prof. Dr. Filiz Garip ve Prof. Dr. Hatice Altuğ gibi değerli bilim insanlarının ya da teknoloji alanında çalışan değerli beyaz yakalıların bulundukları ülkelerdeki varlıkları Türkiye’den desteklenebilir. Onlara destek verebileceğimiz, onların bilgi birikimlerinden ve tecrübelerinden yararlanabileceğimiz modeller ve iletişim kanalları oluşturulabilir. Gençlerimizin dünyada yaptığı başarılı çalışmalarla çığır açan Türkleri tanımalarını ve kendilerine rol model olarak almalarını istiyoruz. Bunun için uygun zeminleri hazırlama sorumluluğumuz var. 2021 yılında BİDER olarak bu konulara daha fazla eğileceğiz.”