Dijital Biz Dergisi | Özel Haber
Akıllı Teknolojiler Önemli İsimleri Bir Araya Getirdi
Türkiye’nin en kapsamlı akıllı teknolojiler ve dijital dönüşüm etkinliği Smart Future World Expo, “Dijital KOBİ Hareketi” sloganıyla, teknoloji geliştirme ve dijital dönüşüm uygulamaları alanındaki lider markaları İstanbul’da bir araya getirdi.
Yeni Nesil Teknolojiler Tanıtıldı
Kamu ve özel sektör kurumları başta olmak üzere savunma, telekomünikasyon, enerji, sağlık, finans ve farklı birçok sektörde katma değerli yüksek teknoloji üreticileri dijital dönüşüm alanında ürün ve hizmet geliştiren çok sayıda şirket kurdukları stantlarla etkinlikteki yerlerini aldı. Katılımın ücretsiz olduğu zirvede teknoloji severler stant alanlarında yeni nesil teknolojileri deneyimledi.
Farklı Ülkelerden CEO’lar Ağırlandı
Yaklaşık 12 binden fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapan Zirve’de; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Google Veri Analitiği Danışmanı ve IE Business School Gelişmiş Analitik ve Büyük Veri Profesörü Christina Stathopoulos, Alibaba.com CEO’su Cüneyt Erpolat, Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın, Volvo Car Turkey Genel Müdürü Sabri Özen, H&M Türkiye Ülke Müdürü Müge Arpacıoğlu, Logo Yazılım Türkiye Genel Müdürü Akın Sertcan başta olmak üzere birçok keynote konuşmacı dikkat çekti.
Geleceğe Yön Veren Projeler 187.500 TL Ödüllendirildi
Smart Future World Expo çatısı altında gerçekleşen Ar-Ge ve İnovasyon odaklı yaklaşım modeli ile TET AR-GE Proje Pazarı yerli girişimleri yatırımcılarla bir araya getirdi. Akıllı Binalar ve Çevre, Akıllı Enerji, Akıllı Sağlık ve Medikal, Akıllı Ulaşım ve Ulaşım Araçları ve diğer akıllı uygulamalar kategorilerinde başarılı projeler sergilendi. Dereceye giren projelere 187.500 TL ödül dağıtıldı.
KOBİ’ler Gelecekle Buluştu
Ekonominin can damarı KOBİ’lerin dijitalleşme yolculuğuna rehberlik etmek ve gelecekle buluşturmak amacıyla fuar alanındaki Dijital Dönüşüm Salonu’nda yer alan Tekno KOBİ’ler dönüşüm yolculuğundaki firmalara dijitalleşme ihtiyaçlarını değerlendirme, teknoloji esaslı KOBİ’lerle eşleştirilme ve finansmana erişim gibi konularda KOBİ’lere mentörlük sağladı.
Yerlilik Oranını Her Alanda En Üst Düzeye Çıkarmalıyız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bir garajın içerisinde icat edilen, milyonların kullandığı sosyal medya platformlarının, dünyanın bir ucundaki bilginin yayılma hızının ve yerel ve genel seçimlerin online platformlarda yapılmasının, günümüzdeki inovasyon anlayışının bir yansıması olduğunu söyledi.
“Artık daha güçlünün ya da daha çok üretenin değil daha smart olanın ayakta kalacağı bir dünya düzenine doğru ilerliyoruz.” diyen Dönmez, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bildiğiniz gibi çok dinamik ve değişken bir dünyada yaşıyoruz. Bilgiye erişimin kolaylaştığı, enformasyonun hızla yayıldığı günümüz dünyasında inovasyon, öğrenim ve gelişim fırsatlarını da kolay, ucuz ve hızlı kıldı. Sanayinin, üretimin ve Ar-Ge’nin omurgasını oluşturan KOBİ’ler ise inovasyonun yani bir başka değişle ‘akıllı ve teknolojik geleceğin’ tam merkezine yerleşti. Yenilikçi düşünmenin, nitelikli insan gücünün ve üretimin ilk basamağı KOBİ’ler dünyada olduğu gibi ülkemizin ekonomisine de destek vermeye devam etti.
Bakanlık olarak girişimcilerin başlattığı, geliştirdiği ve sonlandırdığı projeleri dinlemeye ve desteklemeye devam ettiklerini aktaran Dönmez, enerji teknolojilerinde yerli üretimi desteklemek için şartnamelere muhakkak belli oranlarda yurt içi üretim maddesini eklediklerini anlattı. Dönmez, “Enerji teknolojilerinde yerli üretim şartı arayarak, üretimi desteklemek, KOBİ’lerimize yeni Ar-Ge ve üretim alanları açmak, üniversite-sanayi iş birliğini teşvik etmek istiyoruz.” dedi.
Teknolojiyi Geliştiren Üretimin Efendisi Olur
Smart Future World Expo açıIışında konuşan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “Teknolojiye sahip çıkan, onu geliştiren üretimin efendisi olur. Dünyanın gidişatında söz sahibi olur. Dünün geri kalmış Avrupa ülkeleri, dönüşümü önce en ücra köylerindeki üretim yerlerinde, feodal öbeklenmelerinde, zanaatkarlarında, yani bugünün tabiriyle KOBİ’lerinde sağlamışlardır. Dönüşüm KOBİ’lerden başlayıp yaygınlaşırsa kalıcı olur. Çünkü KOBİ’ler büyük şirketleri, büyük şirketler daha büyükleri, onlar da tüm dünyayı etkileyecek bir süreci başlatırlar.” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin çok önemli bir zihinsel eşikten geçtiğini belirten Avdagiç, şunları kaydetti: “Tarihin sıçrama anları, böylesi vasatlarda olur. Biz de dijital devrimi, KOBİ’lere kadar indirmeyi başardığımız zaman sıçrama anını, bu tür organizasyonlarla daha kolay başaracağız. Dünya, büyük ve hızlı bir değişimin içinde. Değişim kendini o denli hızlı gösteriyor ki, buna ayak uyduramayanlar, hemen yarış dışı kalıyor. Gidişatı belirleyen olmaktan çıkıp, maruz kalanlar haline geliyor.”
İTO Başkanı Avdagiç, Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan araştırmaya göre, dijital dönüşümün sosyal ve ekonomik açıdan 2018-2028 yıllarını kapsayan 10 yıl içinde 100 trilyon dolar değer oluşturmasının beklendiğini bildirdi. Ekonomiye net faydasının ise 30 trilyon dolar olacağını anımsatan Avdagiç, “Türkiye, bunun dışında kalamaz. Buradan payını almalıdır. Dijitalleşen ve küreselleşen ekonomide, dijital bir dönüşümü başaramazlarsa, sektörler rekabetçiliğini ve üstünlüğünü sürdüremezler. İkinci olarak da dijitalleşmeyi en küçük üretim birimine kadar yaygınlaştırmak gerekiyor. Bilişim ve dijital ekonomi büyük bir güçtür.” diye konuştu.
2025 Yılında 55 Milyar Adet Akıllı Cihazlar Birbirine Bağlanacak
Nesnelerin interneti konusu üzerine dinleyicilere sunum yapan Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, “Bu nesnelerin interneti yani bağlanabilirlik dünyasındaki gelecek senenin dünya pazarı 250 milyar dolar olacak. Bu daha başlangıcı, daha işin başındayız. 2025 yılında 55 milyar adet akıllı cihazlar birbirine bağlanacak. Sadece garajda başlayan telefonlarımız değil, araçlarımız, evlerimiz, akıllı fabrikalarımız hepsi birbirine bağlı olacak ve çok ciddi büyük bir ekosistemden bahsediyoruz olacağız. Buraya dünya şirketleri 15 trilyon dolar yatırım yapacak. Geleceğin sektörü nesnelerin interneti” dedi.