Dijital Biz Dergisi | Özel Haber
Smart Future Expo 2018’de Gelişen Yeni Teknolojiler Konuşuldu
Yılın teknoloji ve dijital dönüşüm etkinliği Smart Future Expo geleceğin Türkiye’sine ışık tutan zirvesi ve sergisi ile sona erdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın teşrifleri ve konuşması ile açılışı gerçekleştirilen Smart Future Expo Akıllı Teknolojiler Zirvesi ve Sergisi, 100’ün üzerinde katılımcı firması, 100’den fazla konuşmacısı, sponsorları ve 10.000’i geçen ziyaretçi sayısı ile geleceğin Türkiye’sine ışık tutan bir etkinlik oldu. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği ASKON organizasyonu ile gerçekleşen etkinliğin açılış töreninde Bakan Mustafa Varank’ın yanı sıra, T.C. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Vekili Ahmet Özer ve MAKFED Başkanı & İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkan Vekili Adnan Dalgakıran konuşmalarını gerçekleştirdi.
100’den fazla konuşmacı, sunumlar, paneller ve oturumlarda Sanayinin Dönüşümü, Büyük Veri, IoT, Yapay Zeka, Bulut Bilişim gibi Geleceğe Yön Verecek Teknolojiler, Akıllı Şehirler ve Dijital Altyapılar, Girişimcilik ve Yatırımcılık Ekosistemlerinin Yarını, Enerjinin Geleceği gibi tema başlıkları altında, çok kıymetli bir gelecek vizyonunun oluşmasına katkıda bulundular.
İki gün boyunca eş zamanlı olarak iki salonda birden devam eden Smart Future Expo Zirvesi kapsamında Tansu Yeğen, Prof. Samuel Linares ve Suat Sağıroğlu açılış salonunda keynote konuşmalarını gerçekleştirdiler. İki gün boyunca 20’den fazla sunum ve oturumda ziyaretçiler gerçek sektörün lider firmalarının yöneticileri, kamu temsilcileri ve STK yönetimleri ile bir araya gelerek Akıllı Gelecek üzerine farklı bakış açılarını dinleme şansına sahip oldular.
Gelişen Yeni Teknolojiler; Endüstri, Sanayi, Ar-Ge ve Ekonomiye Etkileri Panelde Değerlendirildi
“Gelişen Yeni Teknolojiler; Endüstri, Sanayi, Ar-Ge ve Ekonomiye Etkileri” panelinde geniş perspektifte girişimcilik, teşvikler ve hukuki altyapılar değerlendirildi. Oturumun başkanlığını yapan BİLİŞİM GRUBU ve Bilişimciler Başkanı Şenol Vatansever, açılış konuşmasında Türkiye’nin ürettiği yüksek teknolojinin markalaşması ve ihracatına ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti. Taze fikirlerin ve genç girişimciliğin de önemine dikkat çekerek, girişimcilik ekosisteminin kaynaklara daha hızlı ve kolay ulaşabilmesi için devletin himayesinde özerk bir yapının kurulması gerektiğinin altını çizdi.
Sektörün yakından bildiği isimler olan panelistler; İstanbul Ticaret Odası (İTO) Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi Direktörü İbrahim Elbaşı, Keçeciler & Ortaklar Hukuk Bürosu Kurucu Ortağı Av. Arb. Murat Keçeciler, Kuveyt Türk Katılım Bankası CIO’su Dr. Mücahit Gündebahar, Albaraka Türk BT Strateji ve Yönetişim Müdürü Hasan Laçin, ASKON Elektronik, Enerji ve Bilişim Sektörü Başkanı Tamer Çelik görüşlerini açıkladılar.
İbrahim Elbaşı, Endüstri 4.0’ı oluşturan bileşenlerin mimarlarının artık girişimciler olduğunu belirterek “Daha önceki sanayi devrimlerinin öncüleri mucitler, mühendisler ve yazılımcılar olmuştu. Artık devir startup devri, artık devir hayal kuranların devri. Çünkü global ekonominin başını garaj işletmeleri, yani startuplar çekiyor. Bundan dolayı, geleneksel yatırım enstrümanları artık cazibesini kaybetti. Yerini akıllı ve yalın yatırım araçları aldı. İşte bu kapsama girişimcilik adını veriyoruz. Salt fikir üreten ve hayal kuranların değil, onları pratikte uygulayanların dünyasında, yani girişimcilikle yoğrulan bir sistemde yaşıyoruz, var olmaya çalışıyoruz” açıklamalarında bulundu.
Teknolojinin gelişmesi ile girişimcilerin ve yatırımcıların yeni bir ekosistem inşa etmek zorunda olduğunu belirterek sözlerine başlayan Murat Keçeciler: “Bu yeni süreçte girişimcilerin maddi kaynak olarak ne tür bir yatırım ağına dahil olmaları gerektiğini iyi belirlemeleri gerekiyor. Yatırımcılar karşısında fikri ve sınai mülkiyet haklarının koruma altına alındığı süreçleri tamamlayarak çıkmaları, ana sözleşmeleri başta olmak üzere, iş planları ve diğer hukuki, mali metinlerini ve stratejilerini eksiksiz olarak tamamlamaları gerekmektedir. Hukuki süreçler açısından yatırımcılar ve girişimcilerin coaching hizmeti alması ve girişimci ekosistemi açısından, STK’ların öne çıktığı yeni ağlar kurulmalı” dedi.
Keçeciler, gelişen teknolojik süreç içerisinde yasal alt yapının oluşturulmasında STK’ların öncül aktör olması gerektiğini belirterek, “Robotların ve yapay zekanın hukuki sorumluluğuna ilişkin yeni normların hazırlanması sürecinde, Türkiye kendi yasal metinlerini oluşturmak için çalışmalıdır. Tüm sektörlerin dijital dönüşümden etkilendiği bir ortamda hukuk endüstrisi de iş yapış biçimleri açısından yapay zekâ başta olmak üzere, big data vb. teknolojik gelişmelerden etkilenecektir. Hukuki süreçlerin işlemesinde blockchain teknolojisi önemli bir değişken olmak üzeredir” vurgusunu yaptı.
Hasan Laçin, Albaraka Türk’ün inovasyon yolculuğuna devam ettiğini vurguladı ve “Açık inovasyon platformu kurarak tüm çalışanların fikir üretimine ortak olması ile başlayan, kurum içi girişimcilik programı ‘Keşfet’ ve girişimcilik hızlandırma merkezimiz ‘Garaj’ ile devam eden yolculuğumuzun şu anki durağı girişim sermayesi fonu ile girişimlere yatırım yapmak” dedi. Bir yandan da mikroservisler, RPA robotları, yapay zekâ ile talimat işleme, sanal asistanlar, blok zinciri gibi yeni teknolojilerin bankada kullanmaya yönelik projelerin tüm hızıyla devam ettiğini belirtti.
Tamer Çelik, bu yıl Anadolu Aslanları İşadamları Derneği’nin (ASKON) 20. yaşını kutladığının önemine dikkat çekerek, “2018 yılı Nisan ayında düzenlediğimiz Avrupa’nın en büyük E-İhracat Konferansı’ndan sonra bu ay yüksek katılımlı Smart Future Expo 2018’i gerçekleştiriyoruz. Geleceğe damga vuracak teknolojilerimizi sergileme olanağı buluyoruz. Milli inovasyon havuzumuzu oluşturma ve gücümüzü fark etme hareketini başlattık. Toplumun her kesimini yanımızda olmaya, katkı sunmaya davet ediyoruz. Dünyada teknolojik kavramlara isim koyma ve sahiplenme dalgası yaşanıyor. Endüstri 4.0, Toplum 5.0, IoT, big data vs. Bütün bu teknolojileri zaten bizler projelerimizde uyguluyoruz. Her ülke, bu işi en iyi biz biliriz deme yarışında. Önemli olan toplumun dertlerine çözüm üretmek olmalı. Moral bozmayalım, bu alanda diğer gelişmiş ülkelerle aynı seviyedeyiz” açıklamalarında bulundu.
Smart Future Expo 2018 konuşmacıları arasında bir de robot yer aldı!
Açılış salonunun bir diğer önemli oturumu da Murat Erdör ve Talar Süslü moderatörlüğü’nde, HumanAge Technology CEO’su Faik Berk Güler eşliğinde sahnede keyifli bir sohbet gerçekleştiren Türkiye’nin ilk ve tek sosyal robotu Nely oldu. İlgili bir ziyareçi kitlesi karşısında robotlar ve geleceğin dünyası hakkında görüşlerini dile getiren Nely Robot, sunumunun ardından alandaki röportaj noktalarındaki basın ekipleri ile röportaj gerçekleştirerek, Türkiye’de bir ilke imza attı.